Background-image
Houten Stokjes Uithangbord Weegschaal Biopunctuur Wachtzaal

Biopunctuur

Wat is biopunctuur ?

Biopunctuur is een nieuwe geneeswijze die bestaat uit het toedienen van biologische producten  op specifieke plaatsen in het lichaam. Meestal worden de inspuitingen onderhuids, t.h.v. spieren, pezen en ligamenten gegeven of soms ook in de gewrichten.
Er wordt gebruik gemaakt van biologische ofwel  homeopatische producten.
Voorbeelden van deze producten zijn enkelvoudige stoffen glucose 20%, maar meestal wordt er gewerkt met  complexe samenstellingen van meerdere biologische producten, gemengd in één ampul, bv Traumeel (Heel) voor  ontstekingen.

Deze ampullen bevatten meestal geen hoge concentraties van de actieve stoffen: het zijn verdunde oplossingen, hierdoor zijn ernstige neveneffecten niet aanwezig. De veiligheid en kwaliteit  van deze ampullen zijn gewaarborgd door de Firma Heel (Duitsland) die voldoet aan de strengste Europese normen  qua productie van geneesmiddelen. Bovendien worden deze producten vaak getest in wetenschappelijke studies (dubbelblind, placebo gecontroleerd)

Bij biopunctuur wordt er steeds wegwerpmateriaal gebruikt, spuit en naald worden slechts éénmaal bij dezelfde patiënt en sessie gebruikt. Dus is het risico voor overdracht van besmettelijke ziekten via besmette  naalden (hepatitis en aids) uitgesloten.

Hoe worden de injecties meestal gegeven ?

De injecties gebeuren t.h.v. specifieke plaatsen op het lichaam. Omdat de therapie
effectief zou  zijn, moeten de producten via injecties op de juiste plaats ingespoten worden. De arts zoekt die plaatsen via nauwkeurig onderzoek van uw lichaam, wellicht zijn
deze plaatsen te vinden t.h.v. spierverhardingen, in spierloges, t.h.v. peesaanhechtingen, in de buurt van pijnlijke plaatsen, t.h.v. gewrichten.

Meestal zijn er meerdere  sessies nodig om het gewenste effect te verkrijgen.
Dit betekent  voor recente aandoeningen 3 tot 5 sessies, 1 tot 3 x per week.
Voor aandoeningen die reeds langer bestaan  3 tot 10 sessies, 1 x per week, en soms onderhoudsbehandelingen, 1 x per maand

Hoe werkt biopunctuur ?

In feite bezit het lichaam de kracht om zichzelf te genezen. We gaan immers de natuurlijke genezingsmechanismen begeleiden en stimuleren om genezing te bekomen:

  1. betere doorbloeding
  2. verhoging van de weerstand (immunosysteem activeren)
  3. ontstekingsreactie opwekken om het genezingsproces op gang te brengen
  4. reguleren van het hormonaal systeem
  5. draineren van afvalstoffen
  6. reguleren van het zenuwstelsel

Dit laatste is zeer belangrijk omdat regulatie van het zenuwstelsel wordt bekomen via prikkeling van de zenuwbanen (neuro-regulatie) zoals bij acupunctuur. Net zoals bij het elektrisch netwerk moeten wij de kortsluitingen opheffen door op de  juiste “knoppen “ te drukken. Ook bij biopunctuur worden er via de naaldtechniek “kortsluitingen in het lichaam” gedeblokkeerd. Dit hoeft niet altijd op de pijnlijke plaats te gebeuren. Bv. bij  migraine ( hoofdpijn) door leverfunctiestoornissen zal de biopunctuur zich voornamelijk richten op leverregio en  t.h.v. huidzone overéénkomstig met de lever, zal er geïnjecteerd worden. Komt de hoofdpijn vanuit de nek, zullen de nekspieren geïnjecteerd worden. Dus iedere patiënt krijgt een individueel aangepaste strategie.


Wanneer kan biopunctuur nuttig zijn ?

Vooral functionele klachten reageren goed op biopunctuur.

  • Sportletsels ( spier- en peesaandoeningen)
  • Acute en chronische aandoeningen van de wervelzuil en gewrichten
  • Longziekten en  sinusitis, ook op basis van allergie.
  • Hoofdpijn, spastisch colon, klierkoorts, ontstekingen van de urinewegen.

Biopunctuur kan gebruikt worden voor vele ziekten zolang er nog geen onomkeerbare
schade is, of wanneer de klachten alleen door psychische factoren worden veroorzaakt.
Bij biopunctuur gaat de arts op zoek naar de oorzaak van de ziekte, hij probeert via
biologische geneesmiddelen, het onevenwicht in uw lichaam, welke oorzaak is van uw
klachten , te herstellen. Het is niet de bedoeling de klachten te onderdrukken, zoals bij
hoofdpijn een pijnstiller te nemen of  bij eczeem cortisonezalf om de huidverschijnselen te onderdrukken.

Houd er wel rekening mee, hoe langer uw klachten bestaan, hoe meer tijd het neemt om via biopunctuur het evenwicht en het natuurlijk genezingsproces te bevorderen.